måndag 19 februari 2007

Hallonripplad succétårta

Browniebotten:
175 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker


Glass:
1 vaniljstång
6 äggulor
3 dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 lime, rivet skal och saft
Hallonrippel:
100 g frysta hallon, tinade
1 msk florsocker
1 msk vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Smält smöret i en kastrull, dra av värmen. Lägg i chokladen och låt den smälta. Vispa ägg och socker luftigt. Rör i smörchokladen och de torra ingridienserna, fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna helt.

Dela vaniljstången på ängden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfrön och florsocker vitt och luftigt. Vispa grädden. Vänd ned äggvispet, rivet skal och saft av lime i grädden.

Mixa hallonen med florsocker och vatten.

Lossa browniebotten från formen och dela i två bottnar. Lägg tillbaka den ena bottnen i formen. Häll i hälften av glasssmeten och ippla med sked hälften av hallonmixen över glassen. Lägg på den andra bottnen, häll på resten av glassmeten. Rippla på resten av hallonmixen i ett vackert mönster… Frys i minst åtta timmar, gärna över natten. Låt glasstårtan tina långsamt i kylen ca 1 tim före servering.

Inga kommentarer: